7 enkle tips for å jobbe bedre med BIM

11.03.20 15:29

Brukt riktig er BIM en svært nyttig arbeidsmetode, men for mange firmaer kan det å prosjektere ved hjelp av BIM by på mange utfordringer. La oss se på noen enkle tips som du kan ta med deg i arbeidet.

 1. Avklar forventninger

Effektive prosjekter starter med konstruktive oppstartsmøter der man blir enige om regler, ambisjoner og forventninger. Hva ønsker du og dine samarbeidspartnere å oppnå, og hvordan skal det skje? Bli kjent med de du skal jobbe med og kartlegg behov og utfordringer. Det er vel anvendt tid ettersom det kan spare prosjektet for kostbare misforståelser og tvister. 

2. Start enkelt

Ikke tenk i de baner at du skal gjøre alt på én gang. Hvis prosjektet er omfattende, er det lett å bite over for mye arbeid fra starten av. Da ender du bare opp med å bli overveldet og frustrert, så unngå det. Start enkelt med noen oppgaver som du kan løse sammen med de andre aktørene i prosjektet. Det gjør at prosjektet får en god start, i tillegg til at du blir enda bedre kjent med samarbeidspartnerne dine.

3. Unngå omfattende modelleringer

Store BIM-objekter er som regel detaljrike og fulle av informasjon, og det er svært nyttig når du ønsker å utforske produkter på detaljnivå. Andre ganger, som i prosjektets startfase, kan det være lurt å benytte lettere objekter eller såkalte dummies for å unngå at modellene blir tunge og vanskelige å jobbe med. Det beste er å holde modellfilene rundt 50 MB; går du over 100 MB begynner ting å gå tregt.

4. Følg gode modelleringspraksiser

Gå metodisk til verks og følg gode modelleringspraksiser, som å bruke IFC-klasser og riktig navngiving. Ta den tiden du trenger her og følg prosjektets spilleregler. Da spiller du også de andre aktørene gode.

5. Søk råd hos kollegaer

Prat med folk som har erfaring! Det finnes garantert noen, enten internt eller eksternt, som har gått gjennom akkurat de problemene som du sliter med nå. I stedet for å følge en trassig tilnærming og insistere på å utføre oppgaven selv, kan du like gjerne spare noen timer ved å spørre om råd fra andre i prosjektet. Spør gjerne flere personer slik at du kan vurdere flere ulike synspunkter.

6. Søk hjelp utenfra

Hvis du jobber i en mindre organisasjon med begrensede BIM-kunnskaper, kan det være en god idé å søke hjelp i ulike nettverk og medlemsorganisasjoner. For eksempel tilbyr bS Norge ressurser, sertifiseringer og kurs som kan øke kunnskapsnivået. Seriøse aktører i byggenæringen prioriterer BIM, og derfor bør ikke arbeidsgiveren din ha problemer med å gi deg tid eller ressurser til kompetanseheving. 

7. Bruk tid

Det er kanskje ikke dette du vil høre, men det tar tid å lære seg ulike programvarer. Ifølge Business of Architecture tar det hele tre måneder å bli komfortabel med et BIM-software, og det innebærer daglig jobbing. Du kommer til å oppleve flere oppturer og nedturer, så forbered deg på at det å «bli god» i BIM kan være litt av en berg og dalbane. Planlegg for forsinkelser og godt med tidsbruk – det kommer til å være nyttig når ting ikke går akkurat slik du vil.

Adkomstløsninger: En ordliste. Korte og konsise forklaringer på ord og uttrykk som brukes i bransjen.