8 grunner til å velge karuselldør (eller svingdør, om du vil)

17.09.19 15:40

Ikke bare er karuselldører tilfredsstillende i bruk – de ivaretar også bygget ditt på en suveren måte.

Karuselldører vekker barnet i oss. Det krever en god porsjon selvbeherskelse å nærme seg en uten å se det som en anledning til å teste egne evner. Som regel går det bra, men hvem har vel ikke kjent skammen stige idet en bakstreversk legg eller overivrig tåspiss får hele karusellen til å stoppe opp.

Vi skal ikke kimse av livets små eventyr, men egentlig er det helt andre (og bedre) årsaker til at karuselldører er en blitt en naturlig del av hverdagen.

Her kommer syv grunner til at din neste inngangsløsning bør være en karuselldør.

 

1. Gjennomtrekk er et energisluk

Alle bygg av en viss størrelse har flere innganger og utganger. Ofte er de på forskjellige nivåer. Hvis to dører åpnes, på hver sin side av et bygg – og attpåtil i forskjellige etasjer – ligger alt til rette for luftgjennomstrømning.

Ved stor temperaturforskjell mellom ute og inne, som når det er iskald vinter eller en spesielt varm juli-måned, vil trykkdifferansen gi hurtig luftutskiftning. Derfor er det viktig å la bygget være et mest mulig lukket system, der luftutskiftningen skjer kontrollert og energiøkonomisk.

Med en karuselldør vil du aldri få gjennomtrekk, og den eneste luften du bytter ut, er det lille volumet som utgjøres av hver lomme.

 

2. Komfort – for økt produktivitet og salg

Hvis du noen gang har sittet rett ved inngangen på en kafé en travel vinterdag, har du neppe blitt lenger enn absolutt nødvendig. I tillegg styrer du sannsynligvis unna neste gang.

Både ansatte og kunder har det dårlig i trekkfulle omgivelser. Noe så banalt som en uegnet dør kan lede til færre kunder og ansatte som presterer dårligere, avhengig av hva bygget brukes til.

3. Strømmen av mennesker skal opprettholdes

Enten brukerne er ansatte, besøkende eller betalende kunder, er inngangens (og utgangens) hovedformål å opprettholde flyten av mennesker. En enkelt karuselldør kan håndtere 1300–5300 mennesker per time, og yter dermed på linje med andre alternativer. Samtidig tilfredsstiller den energi- og komfortmessige krav. 

Karuselldører er også fleksible med hensyn til bruksområde: Du kan få to-, tre- eller firevinget konfigurasjon, alt etter hva som passer bruken best. Et bygg som skal betjene brukere med bagasje, for eksempel hoteller eller transportsentraler, bør bruke karuselldører med få vinger og store lommer.

 

4. Støy og støv holdes ute

Ettersom en karuselldør aldri gir fri åpning ut til omgivelsene, hindres støy og støv fra å suges inn i bygget. Dessuten finnes det mange gode løsninger for matter både utenfor og innenfor – samt på innsiden av karuselldøren. Totalt sett bidrar karuselldører til et rent, sunt og innbydende bygg.

 

5. Et verdifullt utstillingsvindu

Noen typer karuselldører har innebygget monter, eller et lite rom som kan brukes til flere formål. Den som ønsker det, kan kjøpe plass til å promotere produktene sine. Eventuelt kan volumet utsmykkes, for eksempel i forbindelse med jul eller andre høytider. Et godt gjennomtenkt monter vil både gi et hyggelig førsteinntrykk for den besøkende, og potensielt sett stimulere til økt salg av aktuelle varer.

 

6. Et estetisk løft for bygget


En karuselldør kan bidra til en imponerende fasade. De kan utsmykkes på alle tenkelige måter, slik at de står i stil med bygget for øvrig. Funksjon er nok førsteprioritet for de fleste når de velger inngangsløsning – det er tross alt viktigere at en dør kan åpnes enn at den ser bra ut – men det trenger ikke å være noen motsetning mellom funksjon og estetikk. Det er synd å anstrenge seg for å skape et flott bygg, for deretter å ødelegge totalinntrykket med en dør som ikke står i stil.

Karuselldører sørger for at bygget fungerer og imponerer i samme vending.

 

7. De er sikre, både i normal drift og ved en krisesituasjon

Karuselldører kan brukes i en rømningsvei og kan utstyres med UPS (Uninterrupted Power Supply), slik at de tilfredsstiller brann- og rømningskrav. Ved en brann eller annen evakueringssituasjon, kan dørbladene foldes inn eller vekk slik at det blir fri passasje.

Selv om karuselldører er ypperlige til å opprettholde flyten, er de også motstandsdyktige mot uønsket trafikk. De kan automatiseres på samme måte som andre moderne dører, og de kan lukkes av med et ytre «skall». Det gir en innbruddsikker barriere.

 

8. En karuselldør er en god investering

Karuselldører er noe dyrere i innkjøp enn enklere alternativer, men som med alle andre tilvalg i et bygg, er det svært viktig å tenke livsløpskostnader. Karuselldører er laget for å spare deg penger, og det du tjener inn på energi, komfort og produktivitet, overstiger den ekstra investeringen i løpet av noen få år.

Et alminnelig kjøpesenter på 25 000 m2 vil typisk ha et energibehov på 7 500 MWh/år. Hvis vi gjør en litt grov tilnærming og antar 1 krone/kWh, innebærer det energikostnader på 7,5 millioner kroner i året. Det tilsvarer nesten 500 gjennomsnittlige, norske husholdninger.

Mens trekk-kostnadene kanskje er lite merkbare i et vanlig hjem, blir det en solid sum penger når du ganger dem med 500.

Du kan jo selv forestille deg hva som ville skje med innetemperaturen hjemme hos deg selv, hvis en jevn strøm av mennesker til stadighet skulle åpne ytterdøren din midt på vinteren. Et typisk næringsbygg har konstant trafikk, og da er det avgjørende å ha dører som forhindrer trekk. Det kan gi deg store besparelser, både energi- og produktivtetsmessig.

Når det gjelder det rent praktiske, kan karuselldører leveres med service-kontrakter. Det gir bekymringsfri installasjon, dessuten underlegges de periodisk vedlikehold, noe som sikrer minimal nedetid.

 

New call-to-action