Slik kan inngangen til næringsbygget spare deg for skyhøye kostnader

09.03.21 10:25

Som eier av næringsbygg er du alltid interessert i å holde kostnadene nede, men ikke på bekostning av kvaliteten. Hva om du både kunne heve kvaliteten på noen av byggets løsninger og samtidig senke strømkostnadene?

Å bruke mindre strøm gir to hovedfordeler: Du får lavere strømregning, og bli mer miljøvennlig. Men hvilke løsninger i bygget ditt kan hjelpe deg med begge disse to punktene?

Bærekraftige inngangsløsninger reduserer strømkostnadene

De aller fleste som setter opp et nybygg eller renoverer et gammelt, er interesserte i å holde de løpende kostnadene nede når bygget står klar til bruk. Derfor bruker de også mye tid på å planlegge smarte løsninger, ha isolasjon i veggene, finne u-verdien på vinduene og installere et godt klimaanlegg. Men det er ofte én ting som går i glemmeboka – nemlig inngangsløsningen i bygget.

Inngangsløsningen blir ofte undervurdert. Det er lett å tenke «det er bare en dør folk skal gå gjennom», men inngangsløsningen er så mye mer enn bare et sted mennesker kan gå inn og ut av bygningen din.

Les vår guide: Reduser kostnader i næringsbygg – velg riktige inngangsløsninger


Hva må du tenke på når det kommer til inngangsløsningen?

1. Trekk

Det aller første du må tenke på er trekk. Hvordan er bygget ditt lagt opp? Har det flere innganger, som gjør at det kan oppstå kraftig trekk? I så fall er det viktig å gjøre motvirkende tiltak. Dette kan være å sette inn en karuselldør i hver ende. Disse er til enhver tid lukket, og forhindrer trekk på en god måte. En annen mulighet er skyvedører med en sluser, som minsker tiden to dører på forskjellige sider av bygget står oppe, og dermed også forhindrer trekk.

2. Forskjellige årstider gjennom året

Til tross for at alle vet at året består av forskjellige årstider, er det mange som glemmer å ta hensyn til dette når de velger dør. Har du ikke et godt inngangssystem, vil du fort merke at kald luft slipper inn om vinteren og varm luft om sommeren. Dette er ikke bare sløsing med energi, det vil også koste deg dyrt i lengden.

3. Tettelister

Finnes det en måte å minimere trekk ytterligere? Ja, heldigvis! Tettelister er veldig effektive, og bidrar i sterk grad til redusert trekk. Tight seal er et system som gjør at uønsket trekk i inngangspartiet reduseres med inntil 60%.

4. Døren åpner og lukker seg når den skal

Retningsstyrte sensorer får dørene til å åpne seg kun når en person skal inn i butikken, ikke når tilfeldige forbipasserende går forbi, eller når noen blir stående i inngangspartiet. Dørene lukkes og åpnes når de skal; dermed reduseres trekk.

Det er åpenbart at du må ha god isolasjon i veggene hvis du ønsker å holde en stabil temperatur i bygget ditt, men husk også på inngangsløsningen. Om du ikke gjør det, og har feil løsning, vil det være som å ha et hull i pengesekken. Om du derimot har en inngangsløsning som er bærekraftig, sparer du både miljøet for energiforbruk og deg selv for kostnader.

CTA knapp gratis befaring assa abloy