Luftlekkasjer koster dyrt – slik slutter du å gi ved dørene

22.01.19 10:19

Når du kjøper en dør forventer du at den er tett; altså at den holder varm luft inne og kald luft ute, eller motsatt. Har døren derimot lekkasjer av luft, vil det både kunne være ukomfortabelt for sluttbrukerne av bygget ditt og koste deg store summer i det lange løp.

Luft ut døren er penger ut vinduet

Lekkasje av luft er kanskje ikke noe mange tenker på; de fleste av oss sitter ikke like innenfor inngangsdøren i løpet av jobbdagen. Det er det derimot en del store yrkesgrupper som gjør, og som hver dag opplever at inngangsdøren ikke gjør 100 prosent det den skal.

I for eksempel bilforretninger, butikker i handlegater og kontorbygg med sentralbord, jobber de fleste like innenfor ytterdørene. De merker fort om døren ikke fungerer optimalt – det blir fort kaldt om vinteren, og for varmt om sommeren. Dette gjør at innemiljøet forverres, og at det blir vanskeligere å holde et stabilt inneklima, som går ut over sluttbrukerne.

De største luftlekkasjene oppstår om døren har lang oppetid, altså når den ikke er lukket. Videre kan også glipper eller dårlig vedlikehold bidra til at døren slipper mye luft inn og ut.

I tillegg er det ikke til å stikke under stol at med dører som lekker luft, renner også pengene rett ut av bankkontoen. Kostnadene blir høye om døren ikke gjør jobben den skal gjøre, og du må regulere temperatur fordi enten kald eller varm luft slipper inn i lokalene.

 

Hva kan du gjøre?

Det første du kan gjøre hvis døren åpnes manuelt, er å installere en dørlukker, som får døren til å lukke seg automatisk etter noen har gått gjennom den. På den måten kan du unngå at folk glemmer å lukke døren bak seg, og at den dermed blir stående åpen som en fri passasje for luft.

Har du en dør med bevegelsessensorer, bør du sette den til å åpne og lukke seg kun når folk skal inn eller ut – altså at den ikke bryr seg om bevegelser utenfor en viss radius. Videre kan du også gjøre et ganske enkelt grep for å unngå at den åpner seg for alle som går forbi: Ved å sette for eksempel to store potteplanter ved inngangspartiet, én på hver side av døren, får du folk til å måtte gå rundt dem, og ikke rett inn i sensorens område. På den måten unngår du at den åpner seg for folk som ikke skal inn, men bare går forbi.

Du kan også installere forbedrede børster rundt døren, slik at forseglingen heves ytterligere. Dette hjelper godt, både om sommeren og vinteren, og vil gjøre at så lite luft som mulig lekker inn eller ut gjennom døren.

 

Vedlikehold eller bytte ut døren?

Vedlikehold er helt klart viktig for at en dør skal vare så lenge som mulig. Vedlikeholdet bør gjøres av serviceteknikere som har dette som hovedkompetanse. Gjøres vedlikehold av kompetente fagfolk, vil døren kunne vare i flere år enn om dere prøver å spare penger og gjør det selv. En servicetekniker kan også si noe om den generelle tilstanden til døren din, og gi deg en anbefaling om hvorvidt den bør vedlikeholdes nok et år, eller rett og slett pensjoneres og byttes ut.

I tilfeller hvor du kan vedlikeholde døren i ett år til, er det faktisk som regel mest lønnsomt å bytte den ut med en gang. Slitasjen vil være høyere ved eldre dører, og luft vil i større grad lekke inn i lokalene. Skifter du ut derimot, får du ikke bare en helt ny dør, men du kan også enklere gjøre de smarte tiltakene helt fra starten av (blant annet installere bevegelsessensorer og forbedrede børster).

Bytter du ut døren, vil det selvfølgelig koste deg penger der og da, men over tid vil det være en god investering. Du får en dør som er tett, innemiljøet bedres, temperaturen holdes stabil og du slipper å bruke ekstra penger på fyring og kjøling. Både sluttbruker og du som eier vinner på å ha gode og bærekraftige inngangsløsninger.

CTA knapp gratis befaring assa abloy