Slik øker du sikkerheten ved lasterampa

04.03.20 14:33

Selv én skade ved lasterampa er én for mye.

Ved en lasterampe lurer farene overalt. I et hektisk miljø er risikoen for alvorlige skader, og til og med dødsulykker, veldig høy. Faktisk regner man at 25 prosent av alle industriulykker skjer ved et lasteområde.

 

Identifiser farer og risikoelementer

Hver lasterampe har sin egen rytme og egne driftsutfordringer. Risikoene kan for eksempel være tunge kjøretøy, store belastninger, opphevede og ujevne arbeidsflater, et raskt tempo og begrenset sikt. Kombinert med utfordringer som skiftende værforhold, vekslende naturlig lys, høye støynivåer (som ofte krever at arbeidstakere bruker hørselvern) samt sjåfører som ikke snakker det lokale språket, øker potensialet for menneskelig feil betydelig.

Under slike forhold skjer det fort ulykker. Typisk er det snakk om fall fra kanten av lasterampa gjennom åpninger mellom rampe og kjøretøy, påkjørsler eller det å komme i klem på grunn av plutselige kjøretøybevegelser. 

Det første steget mot en sikrere lasteplass er å gjøre en risikovurdering, der du kartlegger hvilke av de ovennevnte risikoelementene (og eventuelle andre) som er til stede hos dere. 

 

Minimer personskader og ulykker med riktig utstyr og tilbehør

Neste steg er å finne hensiktsmessige løsninger. Uansett hvilke risikoer dere må håndtere på din lasteplass, finnes det en rekke tiltak dere kan gjøre for å beskytte arbeidstakere og minimere ulykker. Det er mye dere kan gjøre for å forbedre sikkerheten, blant annet implementere styresystem for lasteramper og buffere i sikkerhetssone, til lasteporter, svingbare klaffer, bevegelsesbegrensninger og annet tilbehør.

Med tunge kjøretøyers konstante frem og tilbake-bevegelser, er slitasje på utstyr uunngåelig. For å sikre at driften går jevnt, er regelmessig planlagt vedlikeholdskontroll og en rask respons på problemer som kan oppstå, avgjørende.

 

Etabler en sterk sikkerhetskultur

For å øke bevisstheten og etablere gode vaner, kan følgende punkter hjelpe deg med sette sikkerheten først ved lasterampa: 

  • Lær opp de ansatte til å bruke utstyr riktig.
  • Gjennomfør risikovurderinger og etabler trygge arbeidsrutiner. Påse at de praktiseres og håndheves.
  • Vis skilt og plakater rundt lasteområdet for å informere eller advare besøkende og arbeidstakere om eventuelle farlige steder.

 

Vil du ha mer informasjon om hvordan du maksimerer sikkerheten på lasteområdet? ASSA ABLOY Entrance Systems har over 50 års erfaring med industriporter, og er en kompetent sparringspartner innen alle relaterte områder.

New call-to-action